Smoothie z červené řepy

Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu a pro mě má nesmírný potenciál v kuchyni. Červená řepa se používala už v Mezopotámii, kde ale lidé jedli listy řepy a kořen nabízeli bohům. Časem se listy řepy se používaly k vázání ran a kořeny k léčebným účelům a pro delší život.
Červená řepa je úžasná. Obsahuje betain, díky kterému dokáže snížit krevní tlak, zlepšit průtok krve a také působí antiskleroticky. Pomáhá při zánětech, chrání vnitřní orgány a zvyšuje obranyschopnost. Ze zeleniny má nejvyšší podíl železa, takže se její konzumace doporučuje při anémii. Je uváděna i jako prevence proti rakovině.
U nás v kuchyni zaujímá červená řepa jedno z prvních míst. Dělám z ní pomazánky, polévka, hlavní jídla, nápoje i dezerty.
Inspirujte se a vyzkoušejte zdravé smoothie z červené řepy.
- bulvu červené řepy
- 2 pomeranče
- 1 jablko
Jak na to:
- Červenou řepu si oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
- Řepa je na mixování tvrdá, proto k ní přidáme šťávu ze dvou pomerančů a oloupané jablko nakrájené na kostky.
- Pořádně rozmixujeme a před podáváním necháme vychladit.