‚Posvícenské‘ koláče

‚Posvícenské‘ koláče

Recept na vynikající koláče, které stojí za to udělat

Potřebujeme:

Na kvásek:

  • 125 ml vlažného mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru (půlka sáčku)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 15 g droždí

Na těsto:

  • 125g polohrubé mouky
  • 125g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • 50g másla
  • 50ml oleje
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • kůru z jednoho citronu

Na náplň:

  • 1 tvaroh
  • hrst rozinek
  • vanilkový cukr
  • povidla

Na drobenku:

  • 25g másla
  • 50g mouky
  • 50g cukru krupice

Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, mouku a zamícháme. Dáme na teplé místo vyběhnout. Do kvásku pak přidáme všechny ingredience – mouku, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, olej, žloutky a kůru z citrónu.
  2. Dáme do robota a necháme hnětat. Jestli se těsto lepí, tak přidejte trochu mouky. Nelepivé těsto dáme vykynout na 2 hodiny na teplé místo a během kynutí jednou promícháme.
  3. Přichystáme si náplň – tvaroh vymícháme s cukrem, přidáme rozinky.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek. Položíme na plech vymazaný pečícím papírem a doprostřed uděláme důlek (třeba skleničkou).
  5. Do důlku dáme tvarohovou náplň a nahoru dáme lžíci povidel.
  6. Zasypeme drobenkou, kterou si připravíme tak, že změklé máslo smícháme s moukou a cukrem.
  7. Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem.
  8. Koláče pečeme v předehřáté troubě na 180stupňů dozlatova.posvicenske-kolace

 

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *