Jablečný koláč

Potřebujeme:
Na těsto
- 350 g hladké mouky
- 220 g změklého másla
- 30 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 žloutek
Náplň
- 1,5 kg oloupaných jablek nakrájených na plátky
- lžíce citrónové šťávy
- půl lžičky skořice
- trocha vody
- 5 lžic medu nebo 80 g cukru krupice
- 15 g másla
- trocha mléka na potření
Jak na to:
- Změklé máslo si prošleháme s cukrem, vejcem a žloutkem. Postupně přisypáváme mouku a těsto zpracováváme ručně.
- Propracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v lednici.
- Jablka si oloupáme, nakrájíme na plátky, dáme na pánev a zapneme na střední stupeň. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a trochu vody (asi 4 lžíce). Provaříme, odstavíme a přidáme máslo.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Těsto si vyválíme a vyložíme do formy a přesahující části odřežeme. Do formy naneseme jablečnou směs.
- Přebytečné kousky těsta znovu vyválíme a můžeme vykrojit různé tvary nebo udělat pásky na styl mřížkovaného koláče a naneseme je na náplň.
- Vrch koláče potřeme mlékem a dáme péct do trouby na cca 25-30 minut.
Please follow and like us: