Etikety potravin

  1. Víte, co musí všechno obsahovat etikety na potravinách? Díváte se na ně než je do košíku, zaplatíte a doma sníte?

Já ano.

A víte kolikrát se mi stalo, že jsem mrkla na etiketu, zastavila se, řekla „Cože?“ a vrátila ji zpátky?

Mně  záleží na tom vědět, co jíme.

Říkáte si, že je to ztráta času? Že nemáte čas studovat každou potravinu zvlášť? Ten čas za to rozhodně stojí!

Co všechno tedy máte sledovat na potravinách?

Jako první se dívám na datum spotřeby. Osobně nevezmu věc, která je těsně před expirací. Když budete v regále hledat, najdete pravděpodobně i stejné zboží s delší dobou expirace. Navíc, pokud na obale nejde přečíst datum spotřeby (špatně natisknuté,  rozmazané), nedomýšlím si. Potravinu nevezmu. U data spotřeby se můžeme setkat se dvěma variantami:

  • spotřebujte do – potravinu je nutné zkonzumovat do tohoto data a prodejce by je ani po tomto datu prodávat neměl
  • minimální trvanlivost – potravinu můžete používat i po tomto datu v případě, že je zdravotně nezávadná (zde se jedná např. o rýži). Můžete ji i po tomto datu zakoupit v obchodě, ale musí být označená, že je po datu minimální trvanlivosti.

Jakmile okem přejedu datum spotřeby, začnu se dívat na složení potravin. Na detailnější složení potravin se zaměřím v dalších článcích. Obecně platí, že čím míň toho má výrobek uvedené, tím líp. Složení výrobku se na etiketu píše v sestupném pořadí, tzn. že na prvním místě by měla být potravina nebo látka, která má v dané potravině největší podíl.

Ve složení potravin by měly být uvedené informace, zda výrobek obsahuje alergeny. Jsou buď tučně zvýrazněny nebo je informace psána v textu.

Další upozornění, zda je výrobek vhodný pro děti nebo těhotné a kojící děti. V případě, že se do něj přidávají vitamíny nebo minerály, musí výrobce uvést, jaké je maximální denní dávka.

Na každé etiketě sleduju sůl nebo lépe obsah solí zastoupený v potravině. Vyšší obsah solí má pochopitelně negativní dopad na naše zdraví. Této položce by měli věnovat čas lidé s vyšším krevním tlakem, sklonem k zavodňování a pochopitelně i ti, kterým záleží na tom, co jí.

Lidé s vyšším cholesterolem musí sledovat i podíl tuků, který je ve složení také uveden.

Pokud se musí potravina tepelně zpracovávat, musí být uveden i návod k použití.

A další důležitou položkou je země původu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *