Citrónový cheesecake s lemon curd od Janči

Včera jsem měla prostě citronový den. Začalo to lemon curd a skončilo citronovým cheesecakem. Tento dezert je tradiční americkou pochoutkou. Může být jak pečený, tak nepečený a můžete si ho prakticky upéct s čímkoliv, na co máte zrovna chuť, například ovocný, čokoládový atd. 🙂 Základními kameny cheesecaku jsou „cream cheese“ a máslové sušenky. Většinou se jako „cream cheese“ používá Philadelphia, já tentokrát ale dělala verzi s tvarohem a mascarpone. 🙂
Potřebujeme:
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla (já použila přepuštěné máslo ghí)
- 200 g cukru moučka
- 500 g plnotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- citronovou šťávu ze 2 větších citrónů
- lemon curd
Jak na to:
- Sušenky rozdrtíme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Hmotu „udusáme“ v dortové formě, kterou máme vyloženou pečícím papírem a dáme na půl hodiny do lednice.
- Zapneme si troubu na 180 stupňů a pustíme se do přípravy krému. Tvaroh a mascarpone vyšleháme dohladka. Přidáme smetanu, cukr, citronovou šťávu a po jednom přidáváme vejce a na nízké otáčky zašleháváme.
- Hladký krém vlijeme na sušenkový základ, necháme 10 minut odpočívat a poté vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme asi 40 minut a poté necháme cheesecake ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi hodinu.
- Jakmile je úplně vychladlý dáme jej do lednice ideálně do druhého dne, kdy jej potřeme domácím citronovým krémem.
Please follow and like us: