Celozrnný chléb

Inspirace od Markéty Pavleje
Potřebujeme na 1 formu:
- 350 ml teplé vody
- 190 g hladké pšeničné mouky
- 190 g celozrnné mouky
- půl lžíce sušeného droždí
- půl lžíce cukru krupice
- půl lžíce octa
- půl lžíce rostlinného oleje
- půl lžíce soli
- semínka, ořechy dle libosti – já použila sušená rajčata, slunečnici, vlašské ořechy
Jak na to:
- Do mísy robotu si dáme teplou vodu, vysypeme droždí a cukr. Přikryjeme utěrkou a necháme chvíli na teplém místě, aby nám vzešel kvásek.
- Za stálého míchání pomalu přisypáváme nejprve hladkou mouku a poté celozrnnou mouku.
- Do těsta vmícháme nasekaná sušená rajčata a ořechy. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (cca 45 minut).
- Po vykynutí předěláme do vymazané formy a necháme dalších 20 minut kynout.
- Posypeme slunečnicovými semínky a dáme do trouby předehřáté na 185 stupňů.
- Pečeme cca 45-50 minut. Povrch chleba bude dozlatova, bude se oddělovat od krajů formy a při klepnutí zespodu bude znít dutě.
- Necháme vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.
Please follow and like us: