Celozrnný chléb

Celozrnný chléb

Inspirace od Markéty Pavleje

Potřebujeme na 1 formu:

  • 350 ml teplé vody
  • 190 g hladké pšeničné mouky
  • 190 g celozrnné mouky
  • půl lžíce sušeného droždí
  • půl lžíce cukru krupice
  • půl lžíce octa
  • půl lžíce rostlinného oleje
  • půl lžíce soli
  • semínka, ořechy dle libosti – já použila sušená rajčata, slunečnici, vlašské ořechy

Jak na to:

  1. Do mísy robotu si dáme teplou vodu, vysypeme droždí a cukr. Přikryjeme utěrkou a necháme chvíli na teplém místě, aby nám vzešel kvásek.
  2. Za stálého míchání pomalu přisypáváme nejprve hladkou mouku a poté celozrnnou mouku.
  3. Do těsta vmícháme nasekaná sušená rajčata a ořechy. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (cca 45 minut).
  4. Po vykynutí předěláme do vymazané formy a necháme dalších 20 minut kynout.
  5. Posypeme slunečnicovými semínky a dáme do trouby předehřáté na 185 stupňů.
  6. Pečeme cca 45-50 minut. Povrch chleba bude dozlatova, bude se oddělovat od krajů formy a při klepnutí zespodu bude znít dutě.
  7. Necháme vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.
Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *