Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram

Inspirace pro vaše vaření

Koláče

Koláče

Osvědčený recept na vynikající koláče 😉

Potřebujeme na 10 koláčů:

  • 180g hladké mouky
  • 15g droždí
  • 90g vlažného mléka
  • 75g polohrubé mouky
  • 45g másla
  • 1 vejce
  • 3g soli
  • 45g cukru krupice
  • půlka sáčku vanilkového cukru
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření

Na povidlovou náplň (na 5 koláčů):

  • kelímek povidel
  • lžíce moučkového cukru
  • půl lžičky rumového aroma

Na tvarohovou náplň (na 5 koláčů):

  • půlka tvarohu
  • hrst rozinek
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • půl lžičky rumového aroma

Jak na to:

  1. Do mísy robotu si dáme obě mouky, promícháme a vytvoříme důlek. Do něj nalijeme 2/3 vlažného mléka a rozdrobíme droždí.
  2. Zadělávat budeme na omládek, tzn. že do mléka postupně vmícháváme z okrajů mouku, dokud nám nevznikne hustší těstíčko (viz obrázek).
  3. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek (přibližně 30 minut).
  4. Do kvásku dáme zbytek mléka, rozpuštěné (ne horké!) máslo, oba cukry, vajíčko a sůl.
  5. Necháme vypracovat hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě ještě 20 minut odpočinout.
  6. Z těsta uděláme kousky ( váha cca 45g, abychom měli všechny stejné), vytvarujeme do kuličky a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Necháme 45 minut kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 160 stupňů.
  8. Každou kuličku vytlačíme dnes sklenice tak, aby nám vznikl půl centimetrový okraj, potřeme vajíčkem a poté do každého koláče naneseme náplň, kterou jsme si připravili smícháním surovin.
  9. Koláče dáme péct do trouby na 15-20 minut (jakmile zezlátnou).

 

těsto na „omládek“

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *